0

Eiran kirppishanke tyssäsi byrokratiaan – "tuntui että ratkaisua ei edes pyritä etsimään"

Kaksi ystävää halusi perustaa kesän ajaksi viikonloppukirpputorin Helsingin keskusta-alueelle. Tilat kirppikselle löytyivät Hernesaaren vanhoista telakkahalleista, jotka ovat kesäisin lähes tyhjillään. Sen jälkeen mukaan tuli kaupungin byrokratia, joka torppasi hankkeen.

Pelastuslaitoksen palotarkastaja soitti hankkeessa mukana olleelle Anna Degerholmille ja kertoi nähneensä kirppiksen lehtimainoksen. Varastotilassa ei tarkastajan mukaan saa pitää yleisötilaisuuksia. Tarkastaja vaati muuttamaan rakennuksen käyttötarkoitusta rakennusvalvontaviraston kautta.

Rakennusvalvontavirastosta Degerholmille kerrottiin, että tiloissa ei missään nimessä voi pitää kirppiksiä. Lisäksi käyttötarkoituksen muutos veisi useita kuukausia, eikä sitä voi kiirehtiä.

Venehallin aiemmin tarkastanut palotarkastaja oli viranomaisista yhteistyökykyisin. Hän voisi antaa poikkeusluvan kirppiksen järjestämiseen. Hän sanoikin, että kirppistoiminta on vuokranantajan ja vuokralaisen välinen asia, eikä kiinnosta pelastuslaitosta.

Kirppiksen avajaisviikonlopun jälkeen kirppiksen kieltänyt palotarkastaja soitti, ja kertoi Degerholmin mukaan katsoneensa Facebookista, että kirpputori kuitenkin järjestettiin. Tämän jälkeen kirppiksen järjestäjät saivat kirjeen, jossa toiminta kiellettiin.

Pelastussuunnitelmaa päivitettiin, ongelmakohdat korjattiin, mutta mikään ei riittänyt. Myöhemmin selvisi, että kaupungin kannalta ei ole olemassa väliaikaista toimintaa, joka jatkuisi yli kaksi viikkoa. Kaksi ja puoli kuukautta jatkuva viikonloppukirpputori venehallissa ei Degerholmin mukaan ole kaupungin mielestä väliaikaista.

Eniten kaupungin byrokratiassa Degerholmia harmittaa se, etteivät asioita kieltävät byrokraatit vaivaudu käymään paikalla.

”Koko tapauksessa byrokraattien asenne oli selkeä. Tuntui että ratkaisua ei edes pyritä etsimään, vaan mietitään miten kieltää mahdollisimman nopeasti kaikki uusi.”

Degerholmin mukaan kirppishankkeen vetäjät pyrkivät kaikin tavoin vastaamaan kaupungin eri tahojen vaatimuksiin, mutta ”ratkaisut eivät kelvanneet byrokratialle”.

”Tuntuu käsittämättömältä, että vaikka tila on tyhjä, niin sinne ei mahdu kahta eri käyttötarkoitusta.”

Kirppiksen torppasivat viranomaiset, jotka eivät koskaan edes käyneet venehallissa, sanoo Degerholm.

”Asiaan kiinnittivät huomiota aivan muun alueen tarkastajat.”

Degerholm ymmärtää myös viranomaisia, jotka voivat joutua vastuuseen virkavirheestä. Ongelma on hänen mukaansa pikemminkin liian pitkälle menneessä lainsäädännössä.

Eiran kirppis etsii nyt uusia toimitiloja.

Metro.fi ei tavoittanut Helsingin rakennusvalvontavirastoa, kiinteistövirastoa eikä kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimesta vastaavaa apulaiskaupunginjohtajaa torstaina.

Lue Degerholmin tapauksesta kertova blogikirjoitus täältä.

Kommentit

Näytä lisää kommentteja