LUKIJAN KOLUMNI 0

Kolumni: Haloo vai häh? Ensivaikutelma rakentuu jo puhelimessa

Krista Pulkkinen
Kolumni on Metron lukijan kirjoittama. Kirjoita kolumni

Työssäni rekrytointikonsulttina puhelin on työvälineenä kovassa käytössä: yhteydenpito asiakkaisiin, sidosryhmiin ja työnhakijoihin vaatii monta luurin nostoa päivittäin.

Kasvottomia kohtaamisia ja kokemusta puhelinkäyttäytymisestä kertyy - koenkin olevani ajan hermoilla puhelinkulttuurin nykytilan tuntemuksessa. Virka-aikana soitellessani suurin osa puheluista on ammattimaisia ja hyvän käytöksen tunnusmerkit täyttäviä, mutta ei mene päivääkään, ettei vähintään yksi örisijä löydy vastaajista.

Vielä en ole turtunut ”haloo”- tai ”hä”-vastauksiin, vaan yhä tuo aloitus särähtää korvaan. Puhelinkäyttäytymisen tapaetiketti on hukassa!

Ei siitä niin kauaa ole, kun puhelin oli piuhalla seinässä kiinni ja aparaatti koko perheen yhteinen. Tuolloin opetettiin jälkikasvu vastaamaan puhelimeen selkeästi ja reippaasti, omalla nimellä, sillä siinähän olivat hyvät tavat ja perheen brändi kyseessä. Esittäytyminen koettiin tärkeäksi senkin takia, ettei etukäteen voinut tietää kuka soittaa, ja tietysti - kuka vastaa.

Nimellä vastaamisen merkitys pieneni, kun puhelimista tuli henkilökohtaisia kapistuksia ja kännykkä antoi näytölle auliisti soittajan tiedot. Hyvän ensivaikutelman luomisesta on puhuttu maailman sivu, mutta seitsemän ensimmäisen sekunnin merkitys mielletään usein henkilökohtaiseen tapaamiseen.

Ensivaikutelman muodostuminen ja työhaastattelu alkaa kuitenkin jo hakijan vastatessa puhelimeen. Arvioidessani hakijan soveltuvuutta tehtävään, puhelinkohtaaminen on yksi valintaan vaikuttava vaihe. Käytössääntöjä arvostavalla on etulyöntiasema ja ovi työhaastatteluun avoinna.

Rekrytointikonsultin kohtaaminen ei suinkaan ole ainoa tilanne, jossa sujuvalla supliikilla ja lämpöisellä lähestymisellä on paikkansa. Ensivaikutelman muodostuminen alkaa siis ensi henkäyksestä telefooniin. Huohotusta, huokaisuja, hörähdyksiä vai intoa, iloa ja hymyä. Tässä vaiheessa on helppoa luoda energinen ja innostunut vaikutelma ja erottua murahtelijoista. Vastaus reippaalla äänellä rakentaa hyvän pohjan tulevalle henkilökohtaiselle tapaamiselle ja yhteistyölle.

Kommentit

Näytä lisää kommentteja